Photobucket

Thursday, August 4, 2011

Sambal Kentang


Assalamualaikum...ermmm, puasa2 gini semua nampak sedap kan? nampak sedap tp bila mkn memang sedap kah?...itu yg susahnya.Nak memikir resepi pun satu hal.Last2 saya dapat idea ni dari MYRESEPI....tp yg ni versi saya laaa....

Bahan-bahan
4 biji kentang saiz sederhana
5 tangkai cili kering yg dikisar*
1 biji bawang besar*
1-2 ulas bawang putih*
1-2 ulas bawang merah*
2 biji telur - di buat telur hancur
daun sup
bawang goreng
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa
sedikit air asam jawa

cara-cara
1.Bersihkan kentang & rebus hingga empuk.Sejukkan kemudian kupas kulit dan potong memanjang
2.Tumis bahan2 bertanda * sehingga naik bau.
3.Masukkan gula, garam dan air asam jawa dan masak hingga kering.
4.Masukkan kentang, telur dan daun sup,gaul rata dan sebatikan.
5.Semasa menghidang bolehlah di tambahkan sedikit lagi daun sup dan bawang goreng.

Inilah cara saya, tp kalau rajin tu cuba2 tengok dekat MYR.Macam2 bahan dan cara yg ada.Semuanya sedap.

1 comment:

sekamar rindu said...

salam...

sambal kentang pembuka selera tuuu