Thursday, June 23, 2011

Kek Coklat Kukus

Kelmarin sempat up load n3 kek sarang semut ja.Erm...hari ni nak share resepi kek coklat kukus pula.Ini ajelah yang sempat digodek-godekkan untuk Along & Mak Tok bawa balik ke kampung.Sesekali menjamu sanak saudara dengan air tangan....mudah-mudahan depa ingat akan kita yang tak boleh balik kampung.Sekali lagi nak minta maaf kepada empunya resepi asal kek coklat kukus ni sebab betul2 tak tahu nak letak nama siapa.Bukan apa...dulu-dulu masa zaman tak reti dunia blogging buku ajalah tempat nak salin resepi jd nama empunya resepi tu tak diendahkan la.Old version la katakannn....tapi la ni bila dah ada blog kena la kredit untuk tuan empunya resepi tu.So yang ni pun tak ada kredit juga la.Maaf yaaa...


Sebelum di potong

Bahan-bahan

1 cawan gula perang(saya letak 1/2 gula perang & 1/2 gula pasir)
1 cawan susu segar perisa coklat
1 cawan minyak(saya cairkan marjerin)
3/4 cawan sebuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
3 biji telur (saya guna gred A)

Cara-caranya

1.Ayak tepung bersama soda & baking powder-ketepikan
2.Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat & minyak kedalam periuk dan panaskan di atas api kecil hingga semua larut.Matikan api.
3.Pukul telut sehingga kembang & masukkan dalam bancuhan koko tadi.Kacau sebati.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit, kacau sebati.
5.Masukkan kedalam loyang yang sudah dilenser dengan minyak/marjerin.Seeloknya adunan tersebut ditapis semasa tuang kedalam loyang.


Jemput makan....oppssss sori pic kurang memuaskan

4 comments:

niena shopping2u said...

best nye, tpi kt sni xde dapur tuk masak :(

CikNyz said...

nyam3..dapnyer...tuan punye blog..buatkan satu untuk Ciknyz..hihihi....

aLoY said...

coklat cake!!mesti sedap.. tp sme ngan kite kak.. zaman dolu2 mane nk reti blog2 nih.. tu kadang2 xtaw tuan punya resepi...

Nur Misnan said...

ohhh.. look superb