roti sardin(letak kat bawah baru ok kan?)
roti yg dah siap digulung(yang ni pula letak atas baru ok)
10 keping roti(saya guna roti high 5)
1 kecil sardin(saya guna sardin adabi)
1 labu bawang besar(dicincang)
3 biji telur (2 dibuat telur hancur + 1 untuk celup)
1 sudu jus limau nipis(saya tak letak)-optional
minyak untuk mengoreng
Inti
Satukan sardin yang sudah dilenyek dengan bawang besar.Kalau nak letak cili besar pun boleh.Saya tak letak sebab anak2 fobia dengan cili.Takut tengok warna merah tu.Masak sebentar atas api sederhana.Lepas itu bolehlah masukkan telur yang telah pun kita hancurkan tadi(telur hancur).Kacau hingga sebati.Ketepikan.
Caranya
Canai/gelek roti tadi supaya menjadi nipis.Lakukan sehingga selesai.Ambil inti tadi dan letakkan dibahagian hujung roti, gulung.Lekatkan hujungnya dengan telur.Lakukan hingga selesai 10 keping roti tadi.Lebihan telur kita gunakan untuk mencelup.Panaskan minyak.Celup roti yg telah siap digulung tadi kedalam telur dan goreng.Telur mestilah dikocok terlebih dahulu yerr.
2 comments:
sedap pulak tengok roti sardin gulung ni. Petang ni boleh la buat gini :)
salam kenal..
jemput join segmen simple pantun saya..
SEGMEN SIMPLE : PANTUN PUJI DIRI SENDIRI ...
Post a Comment