1 1/2 cawan agar2 (agar2 biasa basuh/bersihkan letak dlm cawan penyukat)
5 cawan air
3/4 cawan gula pasir(ikut suka)
1/2 cawan gula merah(ikut suka)
1 cawan santan
sedikit garam
sehelai daun pandan
Cara masak
1.Campurkan air, agar2 dan daun pandan.Masak hingga agar2 larut.
2.Masukkan gula pasir & gula merah.Masak hingga larut.
3.Campurkan garam pd santan dan tuang kedalam adunan agar2.
4.Biarkan sebentar dan tutup api.Tapis adunan dalam bekas dan sejukkan.
**Kalau nak lapisan santan lebih tebal elok rasanya tambah sedikit sukatan santan dan tuang dalam bekas2 kecil.Saya tuang dalam bekas besar..jd ketebalan untuk lapisan santan tu nmpk mcm terlalu nipis.Bila dh buat dan dah kena...eloklah rasanya dikongsi bersama.
2 comments:
Salam ani...
rasenya ucu org paling awal dtg dapur ani ni...minta sepiring boleh...mesti sedap ni..
ucu:mai la langkawi...
Post a Comment