Friday, August 19, 2011

Serunding Bilis


Assalamualaikum semua

Rasa² lama sudah tak ber up date blog ni.Ntah la mak cik "M" datang...dh x boleh nak cakap apa² lagi.Ermm...kali ni just nak kongsi bersama, ewah mcm ada yg nak kongsi resepi serunding bilis mak mertua.Tahun pertama kahwin, cik hubby mcm tak berselera ja ngan gulai ayam aku..katanya klu ada serunding bilis best arrr.Balik raya rumah emak dia...terus aku tanya la, mn serunding bilis mak.Bila dh pekena..wahhhh!! memang sedap..maka belajarlah aku akan resepinya.Mudah²an menjadi walau x sesedap yg emak buat/masak.Jangan tak tahu...orang kedah piau, klu raya memang depa akan masak gulai ayam/daging untuk di cicah bersama ketupat daun palas, tp la ni..zaman dh berlalu...semua dh berubah.Serunding bilis ni memang mudah nak membuatnya, bahan sangat simple cepat lak tu nak masak.Sebenarnya berapa bnyk yg kita nak buat..ok ja.Tapi kali saja nak bg resepi yg aku buat.Kalau nak buat bnyk maka banyak la sikit bahan²nya yerrr.

Bahan

500 gram ikan bilis yg siap dikupas-basuh dan blend
15 tangkai cili kering yg dikisar
1-2 labu bawang besar*
2-3 ulas bawang putih*
2-3 ulas bawang merah*
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air asam jawa
sedikit garam dan gula - secukup rasa
sedikit serbuk kunyit.
serbuk perasa - pilihan

*dikisar bersama cili kering


Caranya

1.Blend ikan bilis hingga sedikit hancur.ketepikan.
2.Tumis cili hingga naik bau dan masukkan ikan bilis tadi.Masukan serbuk kunyit dan air asam jawa(sedikit aje tau..biasalah ikan..mesti letak sedikit asam).
3.Masak hingga hampir kering kemudian masukan gula dan garam secukup rasa.
4.Apabila serungding tadi dah betul² kering.Padamkan api dan sejukkan.

**Sedap di cicah bersama ketupat dan sesuai juga untuk simpulan kasih.Mak cek kata...bukan mak mertua tauuuu...org buat serunding bubuh serai, lengkuas & bla², cek pun ikut la..bawa balik rumah mertua...mertua cakap, ani bubuh serai ka...ya mak, lain kali jgn bubuh.Buat mcm sabai tomeh ja.Tahun² berikutnya...memang resepi diatas la yg aku bikin.

2 comments:

puff-it said...

wah..
sedap ni..
tp x pnh buat, mkn kdang2 je serunding ni.
payah nk dpt kt sini..

Idah said...

pandainya ani buat....tgk resipi mudah, tapi mesti kena tunggu berejam2 utk jadi serunding kan..huhu