Bahan-bahan
*1 cawan tepung beras
*2 cawan santan
*2 sudu besar tepung gandum
*2 sudu besar tepung jagung
*1/2 cawan gula pasir(secukup rasa)
*secubit garam
*sedikit pewarna hijau & kuning (boleh pilih warna kesukaan)
Caranya
*Panaskan pengukus dan sediakan loyang yg bersesuaian.Masak santan dlm api sederhana biar jadi suam-suam kuku.Tutup api.
*Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam kedalam mangkuk.kemudian masukkan santan tadi gaul sehingga tidak berbintil.
*Bahagikan adunan kepada dua bahagian(warna satu bahagian hijau&satu bahagian lagi kuning)
*Tuang adunan kuning(=+100ml) kedalam loyang.Kukus selama 5 minit dengan api kuat.Setelah masak lapisan pertama, tuang pula adunan hijau.Ulang proses sehingga selesai.Saya akhiri dengan lapisan hijau.
*Bila siap semua lapisan...kukus lagi sehingga =+20 minit untuk memastikan semuanya betul-betul masak.
*Sejukkan lapisan sebelum dipotong.Kuih lapis yg elok boleh dimakan selapis demi selapis.Selamat mencuba.
1 comment:
tq. salin eh
Post a Comment