2 ketul kentang di potong dadu
200 g daging dicincang
1/2 peket kecil serbuk kari
2 ulas bawang putih-ditumbuk
2 ulas bawang merah-ditumbuk
1 labu bawang besar-potong dadu
Air secukupnya
garam-secukup rasa
perasa(optional)
minyak untuk menumis
Cara
Panaskan kuali dengan sedikit minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.Bancuh serbuk kari dengan sedikit air, kemudian masukkan bancuhan ke dalam bahan yang ditumis.Biarkan sehingga pecah minyak sambil dikacau perlahan.Kemudian masukkan bawang besar, daging cincang dan kentang.Kacau.Tambah air sehingga tenggelam kentang dan daging.Kemudian bolehlah masukkan serbuk perasa dan garam.Masak sehingga kering dan kentang empuk.Angkat dan ketepikan.
Kulit
2 cawang tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
pewarna kuning
*ada guna yg menggunakan santan(ganti air).
Caranya
Blen semua bahan diatas dan masukkan kedalam mangkuk.Panaskan kuali sapu sedikit minyak, tuang sesenduk adunan dan leperkan.Apabila masak angkat dan ulang lagi sehingga habis adunan.Kemudian bentangkan kulit letakkan inti dan gulung sehingga habis.Setelah selesai semuanya, bolehlah digoreng.Siap untuk dimakan.
4 comments:
anda telah d tag..jom join
http://pelik-oh-pelik.blogspot.com/2011/07/saya-nak-ga-dari-korea-dan-bandung.html
:)
sedapnya....:)
lebih kurang mcm kuih yang kita buat je kan....sedap kan...
http://cahayanurqasih.blogspot.com/2010/08/babauapa-tuekuih-la.html
salam blh x sy share resipi ni
Post a Comment