Bahan-(simple sangat)
sebungkus maggi
2 biji telur
selabu bawang besar(saiz kecil)-dicincang
cili besar/cili merah
garam-secukup rasa
serbuk perasa(optional)
Caranya
1.Maggi direndam dalam air panas lbh kurang 10 minit-toskan
2.Pecahkan telur dan kacau ala2 manja, masukkan garam dan serbuk perasa,bawang besar dan cili merah kacau lagi.
3Masukkan maggi yang telah direndam tadi
4.Panaskan kuali non-stick, letak sedikit minyak/marjerin(tak nak minyak pun tak mengapa)
5.Masukkan bancuhan maggi tadi.Masak lebih kurang 10 minit.
*Untuk nampak meriah sikit saya letak sedikit daun kucai. sedap dimakan bersama sos cili dan mayonis.Saya dapat 3 biji murtabak untuk saiz kuali yg sebesar gambar diatas dan saya tidak menggunakan serbuk perasa yg terdapat dalam bungkusan maggi.Kalau nak guna juga, jangan letak garam lagi.Begitu juga cili, keluarga kami ni suka pada rasa pedas sikit, itu sebabnya saya letak cili merah atau orang kedah panggil cabai melaka.
4 comments:
hmmmm .. mcm sedap. nnt kakchik nk cubalah. anak kakchik msti suka nih. hihi.
sedapnyer ani...fiza dulu masa bulan puasa ada juga buat murtabak magi ni...mmg sedap..husband fiza suka makan...=)
murtabak megi ni mmg best lah :)
x pernah g makn murtabak maggie ni....nk try buat lah...
Post a Comment